donderdag 27 februari 2014

PR en sponsoring

Zoals al eerder aangegeven staat sponsoring niet gelijk aan donaties. Voor sponsoring sluit je een contract met de gesponsorde waarin wederzijdse rechten en plichten worden vastgelegd. Je geeft geld en/of materiële ondersteuning in ruil voor een tegenprestatie. Die tegenprestatie bestaat doorgaans uit acties die de communicatie (PR en reclame) van je onderneming ondersteunen. De gesponsorde verwerft zo middelen om zich te ontwikkelen en de sponsor krijgt daarvoor publiciteit. Dat is, kort gezegd, waar het op neer komt. Natuurlijk is de tegenprestatie recht evenredig aan het gesponsorde bedrag.

Het spreekt vanzelf dat je als sponsor dan ook kijkt welke kunst-, cultuur- of sportclubs (of personen) je eigen doelgroepen aanspreken. En ook de 'exposure' in de media is belangrijk. De lokale volleybalclub heeft een kleiner bereik dan een nationaal schaatsteam, om maar een extreem voorbeeld te nemen. Hoe groter de media aandacht voor de gesponsorde, hoe groter het bereik. En dat vertaalt zich natuurlijk in het bedrag dat de gesponsorde nodig heeft en wat je als sponsor ervoor over hebt. Essentieel blijft natuurlijk de vraag: in welke mate wordt hiermee mijn doelgroep bereikt? Als je speciale reizen voor alpinisten verkoopt is sponsoring van een lokale voetbalclub niet voor de hand liggend. Zoek een partner met een doelgroep die zoveel mogelijk overeenkomt met je eigen doelgroep.

Doelstelling

Door sponsoring te integreren in het communicatiebeleid van de organisatie streef je er dus naar dat deze investering een bijdrage levert aan de communicatiedoelstellingen. Bijvoorbeeld:
  • Het profiel van de organisatie duidelijk neerzetten.
  • Naambekendheid vergroten bij specifieke doelgroepen (of het algemene publiek).
  • Positieve beeldvorming bevorderen.
  • Goodwill kweken.
  • Een klimaat creëren waarin het publiek meer open staat voor je reclame en publiciteit.
Hieruit blijkt dat het belangrijk is om de juiste keuzes ten aanzien van sponsoring te maken. Bovendien is dit ook aanleiding om een stem te hebben in het managen van de gesponsorde personen of organisatie.

Waarop beoordeel je dan een sponsoraanvraag?
  • In hoeverre draagt de gesponsorde bij aan de zakelijke en representatieve belangen van de sponsor?
  • In hoeverre heb je invloed op het bestuur of de aansturing van de gesponsorde?
  • Wat is de doelstelling, de doelgroep en de reputatie van de gesponsorde?
  • In welke regio vinden de activiteiten plaats?
  • Hoe groot is de media aandacht voor de gesponsorde?
Door donaties en sponsoring bij de PR afdeling neer te leggen waarborg je dat er een goede coördinatie is tussen deze activiteiten en het communicatiebeleid van de onderneming. De aard van de onderneming of het communicatiebeleid zijn maatgevend voor het soort sponsoring dat het beste bij je organisatie past.

Soorten sponsoring zijn bijvoorbeeld:
  • Sportsponsoring
    Mede door de terugtredende overheid kan de amateursport niet meer zonder financiële bijdragen van bedrijven. De tegenprestatie is natuurlijk afhankelijk van de hoogte van de bedragen of de gewaardeerde waarde van materiële ondersteuning. Dat kan variëren van een reclamebord op het sportveld tot shirtreclame en zelfs het gebruik de naam van de sponsor voor de vereniging of teams.
  • Kunst- en cultuursponsoring
    Op dezelfde manier kun je orkesten, musea of individuele tentoonstellingen sponsoren. En bijvoorbeeld de uitgave van een boek of speelfilm.
  • Wetenschapsponsoring
    Wetenschappelijk onderzoek kan eveneens gesponsord worden, waarmee je op de eerste rij zit met betrekking tot de resultaten. En natuurlijk kan de naam van de sponsor(s) bij de publicaties vermeld worden.
  • Non-profit sponsoring
    Ook welzijnsorganisaties hebben last van de terugtredende overheid. Om hun belangrijke werk voor de maatschappij voort te kunnen zetten doen deze vaak een beroep op de vrijgevigheid van ondernemingen. Die steunen met donaties, maar het kan ook door nauwere samenwerking in de vorm van een sponsorcontract. 
  • Televisiesponsoring
    Veel televisieprogramma's kunnen niet gemaakt worden zonder extra geld via sponsorcontracten. Dit geldt ook voor bioscoopfilms.

Als sponsor staat het je vrij om dit als aanleiding te nemen voor publicaties in de media. Maar het is wel zo netjes dit gewoon in het sponsorcontract op te nemen.

Budget
Wat mag het kosten? Dat is moeilijk in een norm te gieten. Maatgevend is de vraag wie en op welk niveau je gaat sponsoren. Natuurlijk mag je als sponsor een grens trekken, maar als het beschikbare bedrag niet toereikend is staat het de sponsorvrager vrij ook andere sponsors te benaderen. De begroting moet sluitend zijn.
Zo zal het aanmerkelijk minder kosten om de plaatselijke hockeyclub te sponsoren de een wielerploeg die aan internationale wedstrijden deelneemt. Die laatste heeft een miljoenenbegroting.

Crowd funding
Een moderne vorm van sponsoring kan ook crowd funding zijn. Niet alleen commerciële initiatieven profiteren van deze moderne vorm van fondsenwerving. Ook voor bijvoorbeeld wetenschappers en non-profit organisaties liggen hier mogelijkheden. Bij crowd funding geldt eveneens: "voor wat hoort wat". Afhankelijk van de bijdrage wordt een tegenprestatie geboden. Een lage bijdrage kan als donatie gezien worden, maar hogere bijdragen worden zelfs beloond met een aandeel in de winst. Daartussen zijn talrijke mogelijkheden: gratis entreekaartjes, een gratis exemplaar van een uit te geven boek, uitnodiging voor de première van een film, etc.